A+ A a Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
 

Ikke bli lurt av useriøse steinleggere eller håndverkere

Politiet advarer mot å kjøpe tjenester fra useriøse håndverkere og steinleggere. I verste fall risikerer du selv straffeforfølgelse.

 

Det er tid for å ordne i hus og hage og mange er fristet til å leie inn hjelp til å legge stein i innkjørsel eller få utført annet arbeid. Da er det viktig at man forsikrer seg om at man hyrer inn fagfolk som opererer etter lover og regler. For tiden meldes det nemlig om en del aktivitet hvor useriøse tilbydere selger sine tjenester til privatpersoner. En britisk mann i slutten av 40-årene ble nettopp pågrepet og siktet i forbindelse med steinleggervirksomhet på Byåsen i Trondheim og det er, i år som tidligere år, avdekt aktivitet i Sør-Trøndelag der de som tilbyr tjenester gjerne fremstår som lovlydige. Ved nærmere undersøkelser viser det seg at det er de ikke.

Da risikerer kundene for eksempel å sitte igjen med en halvferdig utført jobb dersom det blir aksjonert mot den ulovlige virksomheten. Man har få rettigheter som forbruker stilt overfor denne typen problemer, i tillegg til at man risikerer å pådra seg økonomisk og strafferettslig ansvar. I enkelte tilfeller rapporteres det også om at de son leier in denne typen tjenester blir utsatt for trusler der det kreves mer betaling for jobben enn opprinnelig avtalt.

Politiet gjennomfører aksjoner i samarbeid med Arbeidstilsynet og Skatteetaten, hvor målet er å avdekke kriminalitet og ulovligheter knyttet til denne typen virksomheter.

Skatteetaten registrerer at mange av de omreisende steinleggerene/håndverkerne har uoppgjorte skatte- og/eller avgiftskrav fra tidligere. -Vi legger stor vekt på å kreve inn utestående beløp, enten det skjer direkte fra firmaet eller fra kundene deres, sier leder for Bygg- og anleggssatsingen i Skatt Midt-Norge Kjellfred Nydahl.

Konsekvensene dersom man betaler kontant for arbeid og firmaet ikke opplyser om omsettingen til Skatteetaten er at kunden kan bli holdt medansvarlig for skatt og avgift som ikke er betalt. Dette kan da kreves inn via kunden.

Kunden kan bli strafferettslig ansvarlig og bli bøtelagt eller få fengselsstraff dersom han vet at tjenesten som er kjøpt selges svart.

Når kunden vet eller må vite at tjenesten blir solgt svart, kan kunden komme i straffeansvar og bli bøtelagt eller få fengselsstraff.

Det er avdekt at håndverkertjenester som for eksempel steinlegging tilbys fra omreisende arbeidere, via flyers og oppsøkende virksomhet. Vurderer du å kjøpe slike tjenester, er det viktig å sjekke at virksomheten er seriøs. Ta firmasjekk på http://www.handlehvitt.no, så reduserer du muligheten for å pådra deg økonomisk og strafferettslig medansvar som handel med useriøse virksomheter kan medføre.

Se vedlagt brosjyre for mer informasjon.